Upala pluća je bolest koja se pojavljuje u
svakom godišnjem dobu, ali je ipak najčešća u jesen i zimi. Kada zavladaju
prehlade i upale bronhija, nastupa i upala pluća koju uzrokuju bakterije. Neke
bakterije žive u Ijudskom organizmu i nisu opasne sve dok se na neotpornom tlu
ne razmnože. Upala, inače, zahvata uglavnom samo jedan dio pluća. Bolest obično
počinje prehladom. Ukoliko je bolest zahvatila plućno tkivo bliže površini,
redovito dolazi do lakog nadražaja plućne maramice.
Upala pluća najčešće počinje iznenada, i to
jakom drhtavicom. Toplina tijela dostiže i više od 40°C. Uz to slijedi otežano
disanje i bol u prsima. Simptomi su u vidu probadanja, a popraćeni je
kašljem. Ispočetka je kašalj težak i naporan, što jako muči bolesnika.
Ispljuvak je Ijepljiv, pjenušav, a često i s tragovima krvi. Ako se upala pluća
ne liječi, povišena toplina tijela obično traje sedam dana. Nakon toga
temperatura padne. To se prije nazivalo krizom. Pad temperature znači da je
bolest krenula na bolje. Djeca i mlađi Ijudi imaju veće temperature, a iznemogli
starci niske, što ne znači da je u starih Ijudi bolest u blažem obliku.
Naprotiv, u njih se bolest pojavljuje redovito u težem obliku. Danas se
pneumonija uspješno liječi antibioticima.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g koprive
30 g cvjetova zovine
30 g stabljike plućnjaka
20 g stabljike majčine dušice
20 g stabljike timijana
20 g listova muške bokvice
20 g stabljike jagorčevine
20 g listova i cvjetova podbijela
20 g stabljike bijele gorčice
20 g imele
20 g listova i cvjetova kantarije muške
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti, zajedno smiješati i u 1
litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, zatim, kuhati poklopljeno
2 minute i poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i zaslađen medom
piti po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima, a ukupno dnevno popiti 1 litru
čaja.
Kod teže upale pluća čaj pripremiti tako da se
u 1,5 litru prokuhane i ohlađene vode stavi 20 g iste mješavine i namoči
preko noći. Ujutro tome dodati 10 supenih kašika meda i kuhati na tihoj vatri 2
minute. Hladiti poklopljeno, procijediti u bocu, dodati svježe iscijeđeni sok
iz 1 limuna srednje veličine i svakih 30 minuta piti po 0,5 dcl.
Tri puta dnevno, uglavnom uz drugo jelo, jesti
po 1 supenu kašiku meda i mladog masla (maslaca). To se može namazati na kruh i
tako jesti. Jesti, inače, što više crvenog luka (glavica) i to svježeg, kuhanog
ili pečenog. Češće jesti kaloričnu hranu. Između glavnih obroka jesti slaninu s
bijelim lukom.
Od struka do vrata, malo iznad grudi i ispod
rebara, tijelo namazati s malo vinskoga octa i jako trljati kako bi se
posušilo. Nakon toga tijelo namazati neslanim kozjim lojem, ili neslanim
svinjskim salom, tj. mašću, i to dobro utrljati i utopliti se.
Prostorija u kojoj se bolesnik zadržava treba
da bude prozračena i umjereno topla.
No comments:
Post a Comment