Od mnogih duševnih bolesti, posebno od
nervnih smetnji (histerije i neurastenije) javljaju se teškoće u gutanju,
što se očituju stezanjem i grčevitim bolovima. Pojavi li se grč u gornjem
dijelu jednjaka, hrana se izbacuje odmah, ali ako mu je sjedište u dubljem dijelu jednjaka, hrana se izbacuje
vremenski kasnije i teže. Ponekad se grč javlja kada se uzima jelo, a ponekad pri
samoj pomisli na jelo. Tekućine se gutaju uglavnom bez teškoća. Grč može
potrajati nekoliko sati, i duže.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g korijena pirevine
30 g stabljike majčine dušice
20 g listova kadulje
20 g listova pelina
20 g listova i cvjetova kunice
20 g listova čička
10 g stucanoga lanenog sjemena
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati te u 2 litre
proključale vode staviti 15 g mješavine da kuha poklopljeno 1,5 minutu. Kad
se čaj ohladi, preliti ga u bocu. Čaju dodati 3 supene kašike meda, po
mogućnosti jednoličnog, i sok od pola iscijeđenog limuna. Piti 3 puta dnevno uz
obroke po 1 dcl, zatim, u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 0,5 dcl čaja između obroka. U hrani obavezno uzimati dnevno do 6 supenih kašika maslinova ulja.
Preporučuje se jesti dosta kuhanoga voća. Liječi li se bolest
Ijeti, preporučuje se što više jesti zelje tušt (tušac) koje se bere prije
cvatnje. Ukoliko se bere procvjetalo zelje, odbacuje se cvijet i crno sjeme
koje se nalazi u njemu. Inače, zelje je potrebno jako raskuhati, procijediti i
dodati mu sok od 1 česnja bijelog luka, 4 kašike maslinova ulja i umjereno soli
(količine tih začina na 1 kg svježeg zelja).
Budući da to zelje nije samo hrana, nego i
lijek protiv bolesti jednjaka, tj. grčeva jednjaka, može se pripremati u obliku
čorbe s dodatkom krumpira i lukovica svih vrsta divljeg luka, kao što su zmijin
luk, tamnoljubičasti luk, okrugli divlji luk, balučka, pasji luk i sl. Hranu je
potrebno jesti mlaku.
Najstrože je zabranjeno hrani dodavati biber, papriku i
druge jake začine. Zabranjeno je, također, uzimati alkohol, hladne napitke i
suhu hranu.
Za vrijeme liječenja potrebno je utopliti
vrat, po mogućnosti, pamučnom krpom, do polovice grudnog koša. Cijeli taj dio
ujutro i uvečer izmasirati mlakom rakijom lozovačom, posušiti toplim ručnikom
te površinski tanko namazati i dobro utrljati maslinovim uljem. Poslije toga,
taj dio tijela utopliti pamučnom krpom.
Ukoliko se uz tu bolest jednjaka pojavi
i nestanak glasa, koristi se ista receptura s dodatkom slijedećeg čaja od
trava:
40 g plućnjaka
40 g ive trave
40 g konjogriza
40 g krkovine
10 g cvjetova divizme
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati te u 1 litru
proključale vode staviti 10 g mješavine trava. Kuhati 1 minutu poklopljeno,
hladiti poklopIjeno i piti 4 puta dnevno po 1 dcl mlakog i gorkog čaja.
No comments:
Post a Comment