Google zakupljen prostor

Wednesday, January 15, 2014

UPALA PLUĆA (PNEUMONIJA)

Upala pluća je bolest koja se pojavljuje u svakom godišnjem dobu, ali je ipak najčešća u jesen i zimi. Kada zavladaju prehlade i upale bronhija, nastupa i upala pluća koju uzrokuju bakterije. Neke bakterije žive u Ijudskom organizmu i nisu opasne sve dok se na neotpornom tlu ne razmnože. Upala, inače, zahvata uglavnom samo jedan dio pluća. Bolest obično počinje prehladom. Ukoliko je bolest zahvatila plućno tkivo bliže površini, redovito dolazi do lakog nadražaja plućne maramice.

Upala pluća najčešće počinje iznenada, i to jakom drhtavicom. Toplina tijela dostiže i više od 40°C. Uz to slijedi otežano disanje i bol u prsima. Simptomi su u vidu probadanja, a popraćeni je kašljem. Ispočetka je kašalj težak i naporan, što jako muči bolesnika. Ispljuvak je Ijepljiv, pjenušav, a često i s tragovima krvi. Ako se upala pluća ne liječi, povišena toplina tijela obično traje sedam dana. Nakon toga temperatura padne. To se prije nazivalo krizom. Pad temperature znači da je bolest krenula na bolje. Djeca i mlađi Ijudi imaju veće temperature, a iznemogli starci niske, što ne znači da je u starih Ijudi bolest u blažem obliku. Naprotiv, u njih se bolest pojavljuje redovito u težem obliku. Danas se pneumonija uspješno liječi antibioticima.

Liječenje

Sastav čaja:
30 g koprive
30 g cvjetova zovine
30 g stabljike plućnjaka
20 g stabljike majčine dušice
20 g stabljike timijana
20 g listova muške bokvice
20 g stabljike jagorčevine
20 g listova i cvjetova podbijela
20 g stabljike bijele gorčice
20 g imele
20 g listova i cvjetova kantarije muške

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti, zajedno smiješati i u 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, zatim, kuhati poklopljeno 2 minute i poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i zaslađen medom piti po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima, a ukupno dnevno popiti 1 litru čaja.

Kod teže upale pluća čaj pripremiti tako da se u 1,5 litru prokuhane i ohlađene vode stavi 20 g iste mješavine i namoči preko noći. Ujutro tome dodati 10 supenih kašika meda i kuhati na tihoj vatri 2 minute. Hladiti poklopljeno, procijediti u bocu, dodati svježe iscijeđeni sok iz 1 limuna srednje veličine i svakih 30 minuta piti po 0,5 dcl.

Tri puta dnevno, uglavnom uz drugo jelo, jesti po 1 supenu kašiku meda i mladog masla (maslaca). To se može namazati na kruh i tako jesti. Jesti, inače, što više crvenog luka (glavica) i to svježeg, kuhanog ili pečenog. Češće jesti kaloričnu hranu. Između glavnih obroka jesti slaninu s bijelim lukom.

Od struka do vrata, malo iznad grudi i ispod rebara, tijelo namazati s malo vinskoga octa i jako trljati kako bi se posušilo. Nakon toga tijelo namazati neslanim kozjim lojem, ili neslanim svinjskim salom, tj. mašću, i to dobro utrljati i utopliti se.


Prostorija u kojoj se bolesnik zadržava treba da bude prozračena i umjereno topla.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave