Google zakupljen prostor

Thursday, December 19, 2013

UPALA MOKRAĆNOG MJEHURA

U gotovo 80 posto slučajeva uzročnik upale mokraćnog mjehura su koli-bacili što se nalaze u debelom crijevu, gdje razgrađuju hranu. U debelom crijevu koli-bacili su korisni, no kad prodru u mokraćne kanale i mokraćni mjehur, izazivaju teške upale. Dakle, u debelom crijevu su ti bacili korisni i neophodni, a u mjehuru i mokraćnim kanalima štetni i opasni. 

U normalnim je prilikama mokraćni mjehur otporan na zarazu izvana. Izlučivanjem mokraće mjehur se ispire od prispjelih bakterija. Do zastoja u izlučivanju mokraće može doći uslijed suženja odvodne mokraćne cijevi što nastaje poslije raznih upala ili zbog tumora u mjehuru. U starijih muškaraca do zastoja mokraće dolazi povećanjem žlijezde prostate.

Upala mokraćnog mjehura učestalija je u žena nego u muškaraca zbog toga što je mokraćna cijev, kroz koju prodiru bakterije, u žena mnogo kraća. Zaraza rjeđe nastaje putem krvi ili silaznim putem iz bubrega. Upala bubrega je, inače, stalan pratilac kamenca u mjehuru.

Kad nastupi bolest, najveće su poteškoće u mokrenju. Bolesnik ima stalnu potrebu da mokri, a mokraću teško ispušta. Ta se potreba javlja svakih desetak minuta, po danu i noći. Bolesnik teško počinje mokriti, nužda dugo traje a popračena je bolovima. Za nekoliko kapi bolesnik se namuči. Mokraćna cijev jako peče, a u težih upala mjehura mokraća je pri kraju krvava. Bolest ne prati povišena temperatura tijela. Ako se pojavi, to je znak da je upala zahvatila gornje mokraćne kanale sve do bubrega.

Liječenje

Sastav čaja:
60 g stabljike preslice
60 g stucanoga ploda šipurike
50 g listova i cvjetova kunice
20 g hrastovih listova
10 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti  10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1,5 minutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu, jako začepiti i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti svakih pola sata po 0,5 dcl čaja. Osim toga, za vrijeme liječenja 3 puta dnevno prije jela piti 0,5 dcl bijeloga  ne suviše jakog vina u kojemu je kuhan bijeli luk. Taj se napitak priprema tako da se 250 g neoguljenih češnjeva bijeloga luka kuha u 1 litri dobroga bijeloga vina 30 minuta (poklopljeno i na tihoj vatri). 

Kad se ohladi, napitak procijediti u tamnu bocu, jako začepiti i držati na sobnoj temperaturi.

Rakijom lozovačom potrebno je jako masirati slabine i područje ispod pupka, jako utrljati da rakija izlapi i, naposljetku, previti lanenom ili pamučnom krpom. Hranu pripremati na biljnom ulju. Koristiti što više povrća i voća. Hranu jesti svježe pripremljenu.

Zabranjeno je uzimati konzervirane prerađevine, jako slano jelo, masnoću životinjskog porijekla, alkoholna pića i hladne napitke.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave