Uz pluća, od tuberkuloze najčešće obolijevaju
bubrezi. Tuberku-loza bubrega nastaje kao posljedica primame zaraze
tuberkulozom što se bila prividno smirila zakrečenjem žarišta. Međutim, zbog
slab-Ijenja organizma i smanjenja otpornosti, bacili tuberkuloze ponovo se
aktiviraju i krv ih raznosi po tijelu. Kohovi-bacili dolaze do bubrega,
ugnijezde se i izazivaju bolest.
Bolest nastaje između 20. i 40. godine života.
Bacili se ponajprije smjeste u kori bubrega ispod same njegove površine. Tu
mogu ostati godinama a da se ne jave znakovi bolesti. Zahvaljujući otpomosti
organizma kadšto dolazi do spontanog izlječenja. Međutim, kad se zaraza
proširi, dolazi do središta bubrega, što uzrokuje upalu bubrega, raspadanje i
stvaranje kaverne, kao u plućima. Odatle se zaraza može veoma lako proširiti na
zdjelicu bubrega, mokraćovod i mokraćni mjehur.
U početku tuberkuloza ne pokazuje posebne
simptome po kojima bi se razlikovala od drugih bolesti bubrega. Prvi znak
bolesti je često mokrenje i pojava krvi u mokraći. Uz to se pojavljuje povišena
tjelesna temperatura, no to ne mora biti redovito. Bol u predjelu bubrega
javlja se dosta često.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g stabljike preslice
50 g konjogriza
50 g pirevine (podzemni dio)
30 g stabljike timijana
30 g stabljike vrijeska
20 g stabljike bijele gorčice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru
proključale vode staviti 10 g mješavine i poklopljeno kuhati 1 rninutu.
Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu. Sav pripremljen čaj piti u jednakim
vremenskim razmacima po 1 dcl. Dnevno popiti 1 litru čaja. Poslije napitka
popiti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja.
Hranu pripremati isključivo na ulju, sa što
više povrća i zeleni, posebice divljega zelja. Jesti jaču, kaloričniju i raznovrsniju
hranu, koju treba jako raskuhati (čorbasto).
Za vrijeme liječenja zabranjeni su: cna kafa,
alkohol, cigarete, jako slana hrana, zapržena hrana, konzervirane prerađevine
te naporan fizički rad. Obavezno jako utopliti leđa, slabine i trbuh.
Ukoliko bolesnik teže mokri, dobro je 3 puta
dnevno, ponajbolje uz jelo, uzeti po 1 dcl umjereno pripremljenog čaja od
kunice i listova peršuna.
Za liječenje te bolesti može poslužiti
slijedeći čaj:
100 g pirevine (podzemni dio)
60 g stabljike preslice
50 g bijele imele
40 g stabljike vrijeska
40 g korijena odoljena
20 g listova muške bokvice
20 g listova ženske bokvice
Čaj se priprema i uzima kao u prethodnoj
recepturi.
No comments:
Post a Comment