Google zakupljen prostor

Thursday, December 19, 2013

TUBERKULOZA BUBREGA

Uz pluća, od tuberkuloze najčešće obolijevaju bubrezi. Tuberku-loza bubrega nastaje kao posljedica primame zaraze tuberkulozom što se bila prividno smirila zakrečenjem žarišta. Međutim, zbog slab-Ijenja organizma i smanjenja otpornosti, bacili tuberkuloze ponovo se aktiviraju i krv ih raznosi po tijelu. Kohovi-bacili dolaze do bubrega, ugnijezde se i izazivaju bolest.

Bolest nastaje između 20. i 40. godine života. Bacili se ponajprije smjeste u kori bubrega ispod same njegove površine. Tu mogu ostati godinama a da se ne jave znakovi bolesti. Zahvaljujući otpomosti organizma kadšto dolazi do spontanog izlječenja. Međutim, kad se zaraza proširi, dolazi do središta bubrega, što uzrokuje upalu bubrega, raspadanje i stvaranje kaverne, kao u plućima. Odatle se zaraza može veoma lako proširiti na zdjelicu bubrega, mokraćovod i mokraćni mjehur.

U početku tuberkuloza ne pokazuje posebne simptome po kojima bi se razlikovala od drugih bolesti bubrega. Prvi znak bolesti je često mokrenje i pojava krvi u mokraći. Uz to se pojavljuje povišena tjelesna temperatura, no to ne mora biti redovito. Bol u predjelu bubrega javlja se dosta često.

Liječenje

Sastav čaja:
50 g stabljike preslice
50 g konjogriza
50 g pirevine (podzemni dio)
30 g stabljike timijana
30 g stabljike vrijeska
20 g stabljike bijele gorčice

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i poklopljeno kuhati 1 rninutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu. Sav pripremljen čaj piti u jednakim vremenskim razmacima po 1 dcl. Dnevno popiti 1 litru čaja. Poslije napitka popiti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja.

Hranu pripremati isključivo na ulju, sa što više povrća i zeleni, posebice divljega zelja. Jesti jaču, kaloričniju i raznovrsniju hranu, koju treba jako raskuhati (čorbasto).

Za vrijeme liječenja zabranjeni su: cna kafa, alkohol, cigarete, jako slana hrana, zapržena hrana, konzervirane prerađevine te naporan fizički rad. Obavezno jako utopliti leđa, slabine i trbuh.

Ukoliko bolesnik teže mokri, dobro je 3 puta dnevno, ponajbolje uz jelo, uzeti po 1 dcl umjereno pripremljenog čaja od kunice i listova peršuna.

Za liječenje te bolesti može poslužiti slijedeći čaj:
100 g pirevine (podzemni dio)
60 g stabljike preslice
50 g bijele imele
40 g stabljike vrijeska
40 g korijena odoljena
20 g listova muške bokvice
20 g listova ženske bokvice


Čaj se priprema i uzima kao u prethodnoj recepturi.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave