Upalno oboljenje tankog crijeva nastupa
proljevom, bolom i napetošću u stomaku. Uz to se javlja gubitak apetita, povraćanje
s čestim povišenim temperaturama. Najučestaliji uzrok je trovanje hranom,
teškim metalima, arsenom ili lijekovima, te zaraza okuženom hranom. Uzrok
bolesti može biti prehlada i nezrelo voće.
Liječenje
Sastav čaja (1):
100 g plodova divlje drače
40 g stabljike majčine dušice
30 g listova kadnlje
20 g listova pitome nane
10 g listova pelina planinskog
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 2 litre
prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 15 g mješavine trava i namočiti do
jutra. Ujutro kuhati poklopljeno, s time da ključa poklopljeno 1,5 minutu.
Ohlađen čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tekućinu
u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku liječenja
posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuhano, čak se ni svježi
kruh ne smije jesti. Umjesto kruha uzima se dvopek (prženi kruh). Potrebno je
jesti što više kuhanoga divljeg voća i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama
umjerene topline u toploj odjeći. Odbaciti alkohol, kavu i sve konzervirane
prerađevine. Bolest se liječi relativno malo vremena — traje otprilike do 15
dana
Sastav čaja (2):
20 g listova pelina planinskoga
20 g listova vinove loze
20 g kore i iglica ariša
20 g stucane bobe borovnice
20 g korijena iđirota
20 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g cvjetova lipe
20 g listova i cvjetova kunice
20 g stabljike bijele gorcice
20 g žila koprive 20 g odoljena
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1,5 litru
vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro kuhati, da ključa
poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i hladan čaj preliti u bocu te
zaslađen medom piti dnevno 8 do 10 dcl. Osim toga, u toku dana s hranom
uzimati 6 supenih kašika maslinova ulja.
Sastav čaja (3):
20 g listova crnog ribiza
20 g listova šumske jagode
20 g listova pitome nane
20 g korijena srčanika
20 g žila lincure
20 g konjogriza
20 g listova i cvjetova lanilista
20 g cvjetova lipe
20 g hrastove kore
20 g listova dunje
20 g listova borovnice
20 g stucane pasje ruže
Pripremanje i primjena čaja:
Postupak je isti kao kod drugoga lijeka, s
time da se u ishrani koristi više divljeg zelja: kuke (šparoge), štira, lobode,
zatim tikvu pripremljenu sa crvenim i bijelim lukom.
Sastav čaja (4):
20 g stucane smrekove cme bobe
20 g listova pelina
20 g stucanoga kima
20 g listova peršuna
20 g stabljike gorčice
20 g listova i cvjetova kunice
20 g zečjeg tma (i žila)
20 g listova i cvjetova podbijela
20 g stabljike pirevine (puzavi dio)
20 g samljevenoga ploda pasje ruže
20 g stabljike dobričice
20 g cvjetova zovine
20 g cvjetova i listova kantarije muške
Pripremanje i primjena čaja:
Postupak je isti kao u liječenju drugim i
trećim čajem, s time da se upotrebljava što više crveni i bijeli luk te zelje.
No comments:
Post a Comment