Google zakupljen prostor

Friday, December 20, 2013

AKUTNI BRONHITIS

Bolest se očituje u jakom kašljanju i osjećaju da se iza prsne kosti nalazi rana. U početku bolesti izlučivanje sluzi je vrlo slabo. Kasnije se povećava. U samom početku sluz se oteže, zatim postaje tekuća, a naposljetku završava sluzavom masom. U jakog zapaljenja ima i tragova krvi. Početak zapaljenja dušnika može se raspoznati pištanjem iz prsa, koje kasnije prelazi u glasno hroptanje. Obično se javlja mala groznica, a opšte je tjelesno stanje dosta neugodno.

Upala na finijim i sitnijim dušnikovim ograncima javlja se osobito u djece, starih Ijudi i tjelesno slabih Ijudi, a nastavlja se obično na upalu debljih ogranaka. Ta je vrsta upale uvijek povezana s jakom groznicom i kašljem. Nerijetko prelazi u upalu pluća.

Liječenje

Sastav čaja:
40 g korijena bijeloga sljeza
40 g cmoga sljeza
40 g listova dunje
40 g listova gaveza
40 g korijena zečjeg tma

Priprema i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Pripremiti umjeren čaj, a to znači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu; hladiti poklopljeno. Caj se pije mlak, zaslađen medom, u jednakim vremenskim razmacima 6 puta dnevno po 1 dcl. Ujutro, u podne i uvečer, na kocku šećera nacijediti kafenu kašiku soka od bijeloga luka i odmah pojesti. Poslije toga popiti 0,5 dcl medom zaslađenog čaja.

U pogledu ishrane, jesti mlaku i čorbastu hranu sa što više raskuhanoga povrća i divljeg zelja.


Za vrijeme liječenja potrebno je potpuno ostaviti cigarete, izbjegavati zagušljive prostorije i ne uzimati hladne napitke. Isto tako, veoma je opasno izlaziti van kuće oznojen.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave