Google zakupljen prostor

Thursday, December 19, 2013

OBOLJENJE ŽLIJEZDE PROSTATE

Prostata je muška polna žlijezda s vanjskom sekrecijom. Nalazi se ispod mokraćnog mjehura, ispred rektuma, krajnjeg dijela debelog crijeva. Kroz prostatu prolazi mokraćna cijev. U mlađim godinama prostata uglavnom obolijeva od akutne i hronične upale, uzrokovane kapavcem (gonorejom). U šestoj deceniji života prostata se postepeno povećava (hipertrofija ili adenom) što stvara poteškoće kad se mokri i vrši seksualni snošaj.

Akutna upala žlijezde prostate javlja se uz bolove, oteklinu, često mokrenje i povišenu temperaturu. Hronična upala prostate (hronični prostatitis) javlja se bez znakova akutnog prostatitisa.

Liječenje

Za sva oboljenja prostate, (isključivši maligna oboljenja), koristi se slijedeći lijek.

Sastav čaja:
70 g alpske ruže
40 g cvjetova i listova kunice
40 g nastrugane hrastove kore (što mlađe)
30 g mladih hrastovih listova
20 g listova pelina planinskoga
20 g šparoge

U nedostatku alpske ruže može se koristiti poludivlja ruža penjačica, s time da se uzima dvostruka količina. Dakle: 140 g cvijeta stabljike i listova. Šparogu ubrati prije nego što se oblikuju igličasti dijelovi.

Pripremanje i primjena čaja: 
Trave usitniti i smiješati. U 1,5 litru hladne vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro kuhati na tihoj vatri, da ključa poklopljeno 2 minute. Nakon što se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i piti umjesto vode prije i poslije jela. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja. Ako se ne popije u jedan dan, preostalu količinu popiti slijedeći dan. Svaki dan u hranu je potrebno stavljati 3 puta po 1 supenu kašiku maslinova ulja. U ishrani, bijeli kruh zamijeniti crnim, po mogućnosti raženim. Koristiti što više divlje zelje i razne divlje gomoljice. Pripremati bez zapržavanja, sa što manje soli i jako raskuhano. Zabranjeni su alkohol i cigarete te česti spolni odnosi.

Kad se liječi prostata valja gledati da stolica bude što mekanija te da ne dolazi do upala mjehura, mokraćnih puteva i bubrega. Ishrana je ista kao pri liječenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Dnevno 6 do 7 sati biti na svježem zraku, odvojen od svih briga. Spavati što duže, ali prije izlaska sunca obavezno šetati na čistom zraku. Uvijek se toplo odjenuti. Zabranjen je svaki fizički rad. Kičmu masirati rakijom lozovačom (jačine 40 vol.%) pomiješanu s ilovačom. Glinu vaditi što dublje iz zemlje, da bude što zelenija. U 1 litru rakije stavlja se 80 do 100 g gline koja se mora rastvoriti. Nakon što se izmasiraju, križa se suše trljanjem rukama. Zatim se namažu maslinovim uljem koje se utrlja. Nakon toga odjenuti se jako toplo, tako da se najprije stavi pamučna krpa, zatim toaletni papir, a preko toga odjeća ili povoj. Ljeti koristiti što više šparoge (kuke). Pripremati ih kuhane i stucane s bijelim lukom i pečenim žumanjcem od jaja. Upute koje se odnose na zabrane iste su kao i za liječenje drugih bolesti probavnog trakta.


No comments:

Post a Comment

Popularne objave