Google zakupljen prostor

Friday, December 20, 2013

ASTMA

Pod astmom (zaduhom) podrazumijeva se naglo nestajanje daha. Neposredan uzrok tome je grč prstenastih mišićnih vlakana u finim i sitnim ograncima dušnika, koji se javlja zajedno s otečenom sluznicom. Zbog toga nastaje toliko suženje da se vazduh ne može više povlačiti. Uglavnom je spriječeno izdisanje, zbog čega se vazduh u plućima proširi, a plućni mjehurići jako rastegnu. Napuhana pluća opet pritisnu ogranke dušnika čime se, iako su pluća prepuna vazduhom, javljaju posljedice zagušenja.


Astma nastupa ili naglo, ili raznim predznacima, kao što su glavobolja, umor, povraćanje, proljev i dr. Nastupi se javljaju, uglavnom, po noći i to obično u prvim satima poslije ponoći. Katkada dolaze u određene dane i sate. Ponekad dolaze vrlo često i gusto, a zatim iščeznu na dugo vremena. Kada astma nastupi, bolesnik se budi sav slomljen i gotovo sa strahom da će se zagušiti. Sto su jače i napornije kretnja disanja, to se jače javlja osjećaj neugasive potrebe za vazduhom. U prsima se čuje pištanje i šumovi, a to su ustvari, zna-kovi sluzi u ograncima dušnika. Ponekad je to tako jako da odzvanja po cijeloj sobi. Cijelo se tijelo bori da bi skratilo to mučno stanje. Postupno grč popušta, disanje postaje slobodnije, a pištanje u prsima mijenja se u vlažno hroptanje jer je gusta sluz postala tekuća. Jaki kašalj izaziva izbacivanje sluzavo gnojnih masa. U nekih bolesnika javlja se povraćanje, štucanje i podrigivanje.

Napad astme može potrajati nekoliko minuta, čak i sati. Nakon toga bolesnik se osjeća umornim i utučenim. Život je rijetko kada u opasnosti iako cijela stvar izgleda opasnom.

Liječenje

Sastav čaja:
40 g cvjetova zovine
40 g stucane zovine bobe
30 g stucane bobe borovnice
30 g stabljike komorača
30 g stucanoga lanenog sjemena
20 g stabljike timijana
20 g listova i stucanoga sjemena trbulje
20 g stabljike majčine dušice
20 g listova muške bokvice

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopIjeno. Hladno procijediti i dodati 10 supenih kašika meda. Dobro promiješati i u jednakim vremenskim razmacima piti 6 puta dnevno po 1 dcl. Prije toga svaki put pojesti po 4 češnja očišćenog i stucanog bijelog luka pomiješanog s jednakom količinom meda.

Kod jačeg oboljenja za pripremanje čaja koristiti istu mješavinu trava, s time da se prethodno trave namoče. To se radi tako da se u 1,5 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer stavi 10 g mješavine i moči do jutra. Ujutro se kuha 3 minute, tj. potrebno je da 3 minute ključa poklopljeno. Hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 10 supenih kašika meda. Promiješati i u toku dana popiti 1 litru čaja, uzimajući u 10 navrata po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima.

Prije svih napitaka uzeti srednju kašiku soka iscijeđenog iz bijeloga luka. Sok se priprema tako da se bijeli luk stuca i kroz krpu procijedi. Za svaki obrok posebno pripremiti.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave