Google zakupljen prostor

Thursday, December 19, 2013

ULCEROZNA UPALA DEBELOG CRIJEVA (ULCEROZNI KOLITIS)

Bolest nastaje kad se upali debelo crijevo, tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva. Bolest se očituje osnovnim znacima: proljevima popraćenim krvlju, gnojem i sluzi. Bolest može biti raznog stepena težine, a vraća se u različitim vremenskim razmacima. Od nje obolijevaju sve uzrasne grupe, međutim, učestalija je u mlađih odraslih osoba, više u žena nego u muškaraca. Gotovo u polovici slučajeva bolest se pojavljuje sa simptomima koji su svojstveni upali debelog crijeva, tj. sa češćim stolicama sa sluzi, no kasnije se pojavljuje i krv u stolici. Bolest ponekad započinje i obilnim krvarenjem u stolici. U mnogih bolesnika, nakon nekoliko sedmica stanje se uglavnom smiri, ali nakon nekoliko mjeseci ili godina bolest se ponovo pojavljuje.

Liječenje


Sastav čaja:
500 g plodova divlje drače
30 g stabljike majčine dušice
20 g listova i cvjetova kunice
20 g hrastove kore
10 g ive trave

Pripremanje i primjena čaja:
Plod divlje drače jako stucati, druge trave jako usitniti i sve zajedno smiješati. U 2 litre hladne vode preko noći namočiti 15 g mješavine trava. Ujutro kuhati s time da ključa poklopljeno 5 minuta. Kad se ohladi, čaj preliti u bocu i piti 4 puta dnevno prije i poslije jela po 1 dcl, a preostalu količinu umjesto vode. Čaj se pije 10 do 15 dana, a zatim se na preostalu količinu mješavine trava doda još 500 g stucanoga ploda divlje drače i tako dobivenu mješavinu koristi se dok se ne potroši. Taj se čaj priprema kao što je navedeno, s razlikom da se u 2 litre vode namoči 20 g mješavine trava.

U liječenju te bolesti zabranjeno je: mlijeko, svi mliječni proizvodi, konzervirane prerađevine, alkohol, cigarete, crna kava, slatkiši, pečenja i sve masnoće životinjskog porijekla.

Ishranu provoditi kao u liječenju oboljele prostate: što više divljeg zelja — radića, tušta, lobode, štavelja, štira, sve vrste kuka (sparoge), lukovice. U nedostatku divljeg zelja koristiti blitvu i mladi špinat. Tu zelen jako rasknhati s dodatkom malih količina ječma ili riže. Krompira što manje jesti. Od kruha uzimati isključivo raženi, po mogućnosti dvopek. Hranu začiniti običnim biljnim uljem, umjerenom količinom soli i ne zapržavati. Obroci treba da budu količinom manji i u 4 navrata dnevno.

Za liječenje ulceroznog kolitisa koristan je slijedeći lijek:
U 1 litru vode staviti 10 g ploda divlje drače i kad proključa kuhati 1 minutu. Čaj se pije umjesto vode. Prije i poslije jela popiti po malu, rakijsku, čašu crnoga vina u kojem je kuhan korijen srčanika. Napitak se priprema tako da se u 1 litri vina kuha 5 g jako usitnjena srčanika. Kad provri, vino kuhati na laganoj vatri 4 do 6 minuta. Ukoliko je bolest u jačoj mjeri izražena, u 1 litru vina stavi se 10 g srčanika i kuha poklopljeno na tihoj vatri 10 do 15 minuta. Pije se prije i poslije jela (po 1 malu čašu).

Veoma je koristan lijek od slijedećih sastojaka:
Prepržen i samljeven plod divlje drače crno vino kuhano s bijelim lukom mješavma trava.
20 g cvjetova kunice
20 g korijena srčanika
20 g stabljike majčine dušice
20 g hrastove kore
20 g stabljike pirevine (puzavi dio)
20 g čičkova sjemena (ili suhe stabljike s listovima)

Plod divlje drače preprži se u prkari pri čemu valja paziti da ne izgori, zatim se istuca i samelje u prah.

Pripremanje i primjena lijeka:
U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava. Kad provri, kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu. U 1 litru dobrog crnog vina staviti 10 češnjeva bijeloga luka, (neoguljenog i stucanog), i kuhati poklopljeno 30 minuta na tihoj vatri. Kad se ohladi, procijediti u čistu bocu.
Na 0,5 dcl tako pripremljenog vina doda se 0,5 dcl unaprijed pripremljenog umjerenog čaja. Tome se doda mala (kafena) kašika samljevenog i preprženog ploda divlje drače. To se promiješa i pije 3 puta dnevno za vrijeme jela, te još 3 puta po 1 dcl između obroka s prženim kruhom (dvopekom) od raži.

Potrebno je utopliti odjećom područje oko kičme i donjeg dijela stomaka. Poslije svake izvršene nužde obavezno ispirati se mlakom vodom. U ishrani koristiti u neograničenim količinama usitnjen i prokuhan crveni luk (glavicu) kao dodatak divljem zelju. Budući da se zelje uzima mlako, u obrok je potrebno dodati malo soka od svježe ocijeđenog limuna (dnevno 1 limun).

Navečer, u rektum prije spavanja ubrizgati klizmom otprilike 10 cm kantarion ulja. Ono se priprema na slijedeći način: do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvjetova muškog i ženskog kantariona (jednakih količina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutom, da pluto »radi« a da ne iskoči. Boca se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.
Postupak dozrijevanja kantarionova ulja može se ubrzati na slijedeći način: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvjetove muškog i ženskog kantariona, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturu od 60°C do 70°C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Valja naglasiti da je kantarionovo ulje tim bolje čim duže vremena odstoji.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave