Google zakupljen prostor

Friday, December 20, 2013

ALERGIJSKO ZAPALJENJE SLUZNICE NOSA

Pod ovim oboljenjem podrazumijeva se naglo zapaljenje nosne sluznice, očnog trakta, ždrijela, grla i dušnika. Javlja u vrijeme cvjetanja trava, žitarica i drugog bilja, otprilike u periodu april-juli, a uzrok je cvijetni prah.
Često se dešava da bolest počinje naglo, sa jakom hunjavicom i nadraživanjem na kihanje, upalom očnog kapka, otečenim očnim kapcima te mučnim bolovima u licu i glavi. Tome se pridružuju grebanje i paljenje u ždrijelu, otežano gutanje, što je znak da je bolest zahvatila i donje dijelove disajnih organa. Veoma često nastupaju mučne disajne zaduhe koje potpuno nalikuju izrazitim nastupima zaduhe ili astme.

Liječenje

Za liječenje te bolesti mogu se koristiti dva čaja:
Sastav čaja (1):
20 g cvjetova divizme
20 g listova i sjemena vodene trbulje
20 g timijana (nešto više listova i cvjetova)

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. S 0,5 litre vode preliti 5 g mješavine, promiješati, poklopiti i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj procijediti i dodati 4 supene kašike meda i miješati dok se med ne rastopi. U jednakim vremenskim intervalima uzimati 8 puta dnevno po 1 supenu kašiku čaja. Uz to se preporučuje napitak slabog čaja od kamilice i kupinovog lista.

Sastav čaja (2):
10 g cvjetova zovine
10 g cvjetova cmoga ribiza
10 g cvjetova majčine dušice
10 g Ustova maline
10 g listova kupine
10 g korijena slatke paprati
10 g crvene smrekove bobe
10 g cvjetova lipe

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. Od mješavine pripremiti umjeren čaj, a to znači: u 1 litru vode staviti 5 g mješavine, kuhati poklopIjeno 1 minutu i ostaviti da se hladi poklopljeno. Čaj se pije mlak, zaslađen medom s malo svježe ocijeđenim limunovim sokom — svakih 30 minuta po 1 dcl.

Za vrijeme liječenja, bolesnika je potrebno smjestiti u prozračenu sobu umjerene topline. Potrebno je izvoditi lagane tjelesne vježbe.

Inače, bez obzira na lijek koji se koristi, potrebno je 3 puta dnevno grgljati grlo umjereno pripremljenim i mlakim čajem od kadulje. Grgljanje se vrši uzastopce 6 puta, s time da se u posljednjem navratu niz grlo pusti manji gutljaj.


Za vrijeme liječenja potrebno je jesti nešto jaču hranu. Što više uzimati crvenog i bijelog luka. Zabranjeno je piti hladne napitke. Ako je bolesnik dijabetičar, čaj se, ne zaslađuje.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave