To je upala debelog crijeva. Razlikujemo
akutni i hronični koliris. Akutni nastupa, uglavnom, s upalom tankog crijeva
(enterokolitis). Od te bolesti mogu bolovati sve dobne skupine Ijudi. Simptomi
bolesti obično započinju nakon greške u ishrani. Nekoliko puta dnevno bolesnika
napada nužda i bolovi u stomaku. Proljevi uglavnom nisu obilni, a u stolici nema
gnoja i krvi, ali može biti priličnih količina sluzi. Nakon nekoliko sedmica stanje se smiruje, ali se može vratiti i trajati godinama. Znatan broj
bolesnika vremenom ostaju bez smetnji prirodnim putem ili liječenjem, druge,
pak, pogađa opstipacija (tvrda stolica), a ponekad se javljaju znakovi
ulceroznog kolitisa.
Liječenje
Dijetalna ishrana je osnova liječenja upale
debelog crijeva, a primjenjuje se kao i kod ulceroznog kolitisa.
Sastav čaja:
40 g cvjetova i listova kunice
40 g stabljike majčine dušice
30 g listova kadulje
20 g hrastove kore
20 g korijena srčanika
5 g žila i korijena lincure
Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru vode staviti 5 g mješavine trava.
Kad provri kuhati poklopljeno 1 minutu. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu
čaja.
Poslije svake obavljene nužde, ispirati se
čajem od hrastove kore. Područje oko stomaka ogrnuti toplom odjećom. Obroci
treba da budu manji, ali učestaliji (kao pri liječenju ulceroznog kolitisa).
Dnevno se može popiti 1 čaša domaćeg crnog vina kuhanog sa srča-nikom, a pije
se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Ovisno o težini oboljenja,
vina se može popiti i više od 1 čaše. Vino se priprema tako da se u 1 litru
stavi 10 g usitnjena srčanika i kuha 10 minuta. Ako se bolest ne povuče za 15
do 20 dana, onda se uz srčanik vinu dodaje 100 g bijeloga luka, neoguljenih
češnjeva (s time da se svaki češanj malo stuca). Pije se na isti način kao i vino
sa srčanikom.
No comments:
Post a Comment