Google zakupljen prostor

Friday, December 20, 2013

HUNJAVICA

Hunjavica je najpoznatija i najčešća bolest nosa. To je, upala nosne sluznice, odnosno sluznica jako oteče i zacrveni se. Ujedno je izlučivanje sluzi jako pojačano. Hunjavica je nosni katar koji se javlja u većini slučajeva u lakom obliku, ali često je i ozbiljna bolest zbog koje cijeli organizam znatno oslabi. Hunjavica izaziva sljedeće tegobe:
  • jako začepljenje nosa,
  • tjeranje na kihanje,
  • tupu bol u glavi, uglavnom u predjelu čela,
  • neugodno osjećanje i malaksalost. 
Sve su to posljedice oteknute sluznice nosa. Nosni otvori su jako suženi zbog čega kroz njih veoma teško prolazi vazduh. To je razlog zašto prehlađeni Ijudi često otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlučuje velike količine sluzi koja može teći danima. Suzne žlijezde očnih šupljina također su jako podražene i miješaju svoju slanu izlučevinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlučevine nagrizaju kožu gornje usnice koja također postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlučivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.


Prehlada je uzrok hunjavici. Međutim, tu bolest mogu prouzrokovati podražavajuči plinovi, prašina te mnoge zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah i hripavac (rikavac).

Liječenje

Za liječenje hunjavice daju se dva lijeka u vidu čaja, a bolesnik može koristiti lijek koji mu bolje odgovara.

Sastav čaja (1):
20 g morača (nešto više mladih izdanaka) 20 g korijena bijeloga sljeza
20 g listova podbijela
20 g majčine dušice (nešto više cvijeta)
20 g listova bokvice (muške i ženske)

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proknhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine i nakiseliti do jutra. Nakon toga staviti na vatru i kuhati poklopljeno 1 minutu, zatim poklopIjeno hladiti. Hladnom čaju dodati 6 kašika meda i miješati otprilike 2 minute. Procijediti u bocu i piti 6 puta dnevno po 1 dcl uz dodatak svježe ocijeđenog limunovog soka. Ako se radi o starijoj osobi, uz limunov sok može se dodati i jedna supena kašika rakije i to u svaki drugi napitak; znači, dnevno se mogu uzeti 3 supene kašike rakije.

Sastav čaja (2):
20 g šipurike (stucane ili smljevene)
20 g majčine dušice
20 g plodova divlje drače
20 g korijena i statdjike divljeg sljeza
20 g cvjetova trna (bijelih ili cmih)

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i u toku dana piti svaka 2 sata po 1 dcl. Po želji čaju se može dodati med ili šećer, a jače osobe u 1 dcl čaja mogu dodati kafenu (malu) kašiku rakije.

U toku liječenja, bez obzira koristi li se prvi ili drugi lijek, svakog dana potrebno je 3 puta dnevno poslije jela pojesti po 1 češanj bijeloga luka. Hrana treba da bude nešto tečnija i mlaka. Ukoliko je bolesnik pušač, mora odmah odbaciti duvan; ne smije se zadržavati u prostoriji u kojoj se puši.

Preporučuje se, također, izbjegavati hladne napitke i propuh.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave