Google zakupljen prostor

Friday, December 20, 2013

HRONIČNI BRONHITIS

Nadovezuje se na akutni katar, ili na bolesti koje dovode do jakog zastoja krvnog optoka. Gotovo uvijek javlja se kod srčanih mana. U lakim slučajevima očituje se u jutarnjem kašljanju i izbacivanju rastezljive, Ijepljive sluzi uz koju se zatim pojavljuju pomiješane male količine krvi. Pred večer kašalj se pojačava. Ukoliko bolest traje veoma dugo, ponekad se događa da se zbog promjene vremena katar naglo pogorša, što izaziva ponestajanje daha i gušenje, zbog čega bolesnici moraju po cijelu noć prosjediti u krevetu. Izbacivanje sluzi čas je neznatno čas obilno. Kod iskašljavanja pojavljuju se dva sloja — donji je gnojan, a gornji sluzast i pjenast.

Liječenje

Sastav čaja:
40 g komorača
40 g stabljike majčine dušice
40 g stabljike prilipa
40 g stabljike piskavice
30 g listova plućnjaka
30 g korijena zečjeg trna
20 g listova i cvjetova kunice
20 g korijena bijeloga sljeza
20 g listova kadulje
20 g žila i podanka pirevine
10 g stabljike ive trave
10 g listova pelina

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uveče staviti 10 g mješavine trava i pustiti da se natopi do jutra. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i da poklopljeno kuha 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u tamnu bocu koju je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. U jednakim vremenskim razmacima piti 6 puta dnevno po 1 dcl. Prije tih napitaka pojesti 5 do 6 češnjeva bijeloga luka s medom. Bijeli luk očistiti, jako stucati i dodati srednju kašiku meda — za svaki obrok posebno se priprema.

Sve ostalo, tj. ishrana i zabrane, isto je kao kod liječenja akutnog bronhitisa. Lijek (čaj) uzima se otprilike 40 dana, a u težim slučajevima i 2 do 3 mjeseca. Za vrijeme liječenja bolesnik može obavljati sve lagane poslove koji se ne vrše na propuhu, u prašini, vlagi i sličnim uslovima.


Preporučuje se umjereno utopljeno šetatanje, što više po čistom vazduhu. Pušenje je potpuno zabranjeno. Ukoliko je bolesnik ujedno i dijabetičar, zabranjuje se jelo sladiti medom.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave