Pod tom bolešću podrazumijeva se upala
sluznice i stijenke krajnjeg debelog crijeva. I kod te upale sluznica se
zacrveni i otekne, ali bolest se razlikuje od katara drugih dijelova
crijeva. Bolest nastaje kada bakterije prodru u sluznicu gdje se dalje
razvijaju. Akutni katar krajnjeg debelog crijeva može prouzročiti nahlada,
opstipacija, gliste, infekcija i sl. Prepoznatljivi znak bolesti je Ijuta i
žareća bol u tom dijelu crijeva s proljevom i grče-vima čmara, što satima mogu
potrajati. Često taj grč zahvati mokraćni mjehur tako da može nastupiti
potpuni zastoj mokraće. Ponekad sluznica krajnjeg debelog crijeva otekne tako
jako, da izađe napolje i nalikuje na izvalu crijeva. U početku bolesti
izlučivanje je često krvavo, kasnije gotovo gnojno i pomiješano s nešto sluzi.
Dok uobičajena, akutna upala krajnjeg debelog
crijeva prolazi za dvije do tri sedmice, zaraza traje jako dugo te postaje hroničnom. Upala se može proširiti i u području oko crijeva, gdje se stvaraju
apscesi koji probijaju oko čmara (periproktitis) uzrokujući gnojne upale.
Liječenje
Za liječenje upale krajnjeg debelog crijeva
koristi se čaj predviđen za liječenje ulcerozne upale debelog crijeva
(ulceroznog kolitisa) koji se priprema na slijedeći način.
Sastav čaja:
20 g kunice
20 g korijena srčanika
20 g stabljike i cvjetova majčine dušice
20 g hrastove kore (bijeloga hrasta)
20 g stabljike pirevine (puzavi dio)
20 g čičkova sjemena (ili stabljike s
listovima)
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru
proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu.
Piti po 0,5 dcl prije i poslije jela te po 1 dcl za vrijeme ručka i večere.
Preostala količina uzima se u toku dana umjesto vode s dodatkom limunova soka
ili soka od kisele jabuke. Ako bolesnik ujedno boluje i od hemoroida, prethodno
ih je potrebno izliječiti. Ako se pojavljuje zatvor, koristiti uljevak
(klistir), a poslije toga obavezno ispirati se mlakim čajem od jednakih
količina hrastove kore i listova. Taj se čaj priprema tako da se u 2 litre vode
stavi po 15 g hrastove kore i lišća i kuha poklopljeno 5 minuta. Prema potrebi
i stepenu bolesti, potrebno je dodati nekoliko kapi limunova soka.
Nakon što
ste se isprali, obavezno je ubrizgati kantarionovo ulje i istim uljem namazati
gnojna mjesta uokolo čmara, dakako, ukoliko ih ima, da bi se suzbio svrbež,
zapaljenje i češanje.
Kantarionovo ulje priprema se kao što je opisano
u liječenju ulceroznog kolitisa.
Ukoliko se u donjem dijelu stomaka osjećaju veliki
bolovi, a u predjelu čmara grčevi, pri čemu se zaustavlja mokrenje, odnosno
ukoliko za vrijeme mokrenja dolazi do bolova u predjelu debelog crijeva i
izlučivanja sluzi i gnoja na čmar, za ispiranje se upotrebIjava isti čaj uz
dodatak od 20 g plodova divlje ruže.
U ishrani koristiti što više kuhanoga voća,
ali bez ikakvoga sladila. Preporučljivo je uzimati cvijetni prah, ne stariji od
godinu dana. U čaj što se koristi kao osnovni lijek staviti po 2 male žlice
cvijetnog praha.
Kod svih kolitisa strogo su zabranjeni
slatkiši. Ako se uokolo čmara nalaze rane i gnojne upale, potrebno ih je
ispirati čajem od kadulje i kunice. Nakon toga sačekati da se samo od sebe
posuši, a zatim čistu bijelu krpu natopiti kantarionovim uljem i staviti je preko
noći na bolesno mjesto.
No comments:
Post a Comment