Google zakupljen prostor

Thursday, December 19, 2013

UPALA KRAJNJEG DEBELOG CRIJEVA (PROKTITIS)

Pod tom bolešću podrazumijeva se upala sluznice i stijenke krajnjeg debelog crijeva. I kod te upale sluznica se zacrveni i otekne, ali bolest se razlikuje od katara drugih dijelova crijeva. Bolest nastaje kada bakterije prodru u sluznicu gdje se dalje razvijaju. Akutni katar krajnjeg debelog crijeva može prouzročiti nahlada, opstipacija, gliste, infekcija i sl. Prepoznatljivi znak bolesti je Ijuta i žareća bol u tom dijelu crijeva s proljevom i grče-vima čmara, što satima mogu potrajati. Često taj grč zahvati mokraćni mjehur tako da može nastupiti potpuni zastoj mokraće. Ponekad sluznica krajnjeg debelog crijeva otekne tako jako, da izađe napolje i nalikuje na izvalu crijeva. U početku bolesti izlučivanje je često krvavo, kasnije gotovo gnojno i pomiješano s nešto sluzi.
Dok uobičajena, akutna upala krajnjeg debelog crijeva prolazi za dvije do tri sedmice, zaraza traje jako dugo te postaje hroničnom. Upala se može proširiti i u području oko crijeva, gdje se stvaraju apscesi koji probijaju oko čmara (periproktitis) uzrokujući gnojne upale.

Liječenje

Za liječenje upale krajnjeg debelog crijeva koristi se čaj predviđen za liječenje ulcerozne upale debelog crijeva (ulceroznog kolitisa) koji se priprema na slijedeći način.

Sastav čaja:
20 g kunice
20 g korijena srčanika
20 g stabljike i cvjetova majčine dušice
20 g hrastove kore (bijeloga hrasta)
20 g stabljike pirevine (puzavi dio)
20 g čičkova sjemena (ili stabljike s listovima)

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Piti po 0,5 dcl prije i poslije jela te po 1 dcl za vrijeme ručka i večere. Preostala količina uzima se u toku dana umjesto vode s dodatkom limunova soka ili soka od kisele jabuke. Ako bolesnik ujedno boluje i od hemoroida, prethodno ih je potrebno izliječiti. Ako se pojavljuje zatvor, koristiti uljevak (klistir), a poslije toga obavezno ispirati se mlakim čajem od jednakih količina hrastove kore i listova. Taj se čaj priprema tako da se u 2 litre vode stavi po 15 g hrastove kore i lišća i kuha poklopljeno 5 minuta. Prema potrebi i stepenu bolesti, potrebno je dodati nekoliko kapi limunova soka. 

Nakon što ste se isprali, obavezno je ubrizgati kantarionovo ulje i istim uljem namazati gnojna mjesta uokolo čmara, dakako, ukoliko ih ima, da bi se suzbio svrbež, zapaljenje i češanje.
Kantarionovo ulje priprema se kao što je opisano u liječenju ulceroznog kolitisa.

Ukoliko se u donjem dijelu stomaka osjećaju veliki bolovi, a u predjelu čmara grčevi, pri čemu se zaustavlja mokrenje, odnosno ukoliko za vrijeme mokrenja dolazi do bolova u predjelu debelog crijeva i izlučivanja sluzi i gnoja na čmar, za ispiranje se upotrebIjava isti čaj uz dodatak od 20 g plodova divlje ruže.

U ishrani koristiti što više kuhanoga voća, ali bez ikakvoga sladila. Preporučljivo je uzimati cvijetni prah, ne stariji od godinu dana. U čaj što se koristi kao osnovni lijek staviti po 2 male žlice cvijetnog praha.


Kod svih kolitisa strogo su zabranjeni slatkiši. Ako se uokolo čmara nalaze rane i gnojne upale, potrebno ih je ispirati čajem od kadulje i kunice. Nakon toga sačekati da se samo od sebe posuši, a zatim čistu bijelu krpu natopiti kantarionovim uljem i staviti je preko noći na bolesno mjesto.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave