Google zakupljen prostor

Thursday, December 19, 2013

HEMOROIDI (ŠULJEVI)

Šuljevi ili hemoroidi prava su napast za Ijude, posebno za muškarce srednje dobi. Bolest se očituje u obliku čvorića na proširenim venama na izlasku debeloga crijeva, tj. na čmaru. Postoje unutrašnji i vanjski čvorići. Oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale. U većini slučajeva bolest nastaje pogrešnim načinom življenja i lošom ishranom. Bolest pogađa Ijude koji uglavnom sjede i malo se kreću, a jedu malo voća i povrća. Bolest se u početku prepoznaje nesnosnim svrabežom u predjelu čmara. Česta je pojava krvarenja što se javlja na kraju nužde. Razlikujemo lakši i teži oblik oboljenja a time i primjereno liječenje Ijekovitim biljem.

Liječenje

I lakši i teži oblik liječi se isparavanjem nad jakim čajem od bršljanova lišća i pera (zelenih) crvenoga luka. Isparavati svako jutro i večer po 30 minuta. Istim čajem potrebno je ispirati se poslije svake izvršene nužde.

Sastav čaja za lakši oblik bolesti:
40 g stabljike zlatice s kamena
40 g cvjetova i listova petrovca velikog
40 g hrastove kore (donje bijele)
40 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga cvijeta
20 g listova bršljana
20 g stabljike ive trave

Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine. Kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i 0,5 dcl poslije jela. Poslije napitaka prije jela, uzima se srednja kašika meda, a poslije napitaka nakon jela, uzima se srednja kašika rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Poslije napitaka koji se uzimaju između jela, ne uzima se ništa.

Hranu pripremati na običnom biljnom ulju, jako raskuhati (sa što više raskuhanoga zelja), ne zapržavati — ulje se ulijeva u vodu u kojoj se kuha hrana.

Kao u liječenju drugih bolesti probavnih organa, zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol, jesti zapržena jela, konzervirane prerađevine, govedinu, sve vrste pečenja, veće količine slatkiša te vršiti naporan rad. Bolest se liječi 30 dana.

Sastav čaja za teži oblik bolesti:
50 g stabljike zlatice s kamena
50 g petrovca velikog
50 g hrastove kore (donje bijele)
40 g vrbove kore
30 g stabljike vrijeska
30 g stabljike ive trave
20 g listova kadulje
20 g korijena iđirota
20 g cvjetova gloga
20 g cvjetova cmoga trna

Pripremanje i primjena čaja:
Postupak liječenja i pripreme čaja isti je kao i kod lakšeg oblika bolesti. Pije se, takođe po istim uputama. Liječenje traje otprilike 55 dana.

Posebno naglašavamo da je kod težeg oblika bolesti zabranjeno pušiti cigarete i piti alkohol.


2 comments:

  1. Može li ovaj pripravak stvarno otkloniti hemoroide ili može samo kratkotrajno pomoći

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na sreću, nisam još imao problema sa hemoroidima, ali ako se uzme u obzir ljekovitost trava, sigurno je da neće ni odmoći. Ljudi se prvo oslanjaju na "hemiju" (žargonski), odnosno farmaceutske proizvode gdje mala greška brzo dođe do izražaja u vidu neke alergije.
      Ako ste slab poznavalac trava, popričajte sa iskusnim travarima i čućete slično mišljenje.

      Delete

Popularne objave