Google zakupljen prostor

Friday, December 20, 2013

PROŠIRENJE DUŠNIKA

Pojavljuje se poslije kroničnog zapaljenja dušnika, ili nakon upale pluća ili podrebrice, uslijed kojih dušnici gube svoju rastezljivost i otpornost. Ukoliko se nakupi veća količina sluzi u tako promjenjenim dijelovima, ili ako jaki kašalj izaziva preveliki pritisak na tim mjestima, onda se prošire pa se uslijed smanjenja rastezljivosti ne mogu više vratiti, odnosno skupiti. Na taj način, postupno nastaju gomilanja u obliku vrećica raznih oblika, koje su obložene bolesnom sluznicom, povremeno skvrčenom i ispunjene sluzavom masom.


Glavni simptomi proširenja dušnika su napadno i obilno iskašIjavanje sluzi. Za dana bolesnici ne kašlju mnogo, no kada zakašlju tada im sluz teče na usta i nos. Čest je slučaj da se tekućem izbacivanju pridružuje i povraćanje. Napadi kašlja pojavljuju se, uglav-nom, ujutro, jer su se za noći u proširenim dušnicima skupile znatne količine sluzi. Izbačena sluz staložena je u 3 sloja: gornji sloj sastoji se od pjenaste mase, srednji od zelene mutne tekućine, a donji sloj od gnoja. Izbačene mase su obično neugodna mirisa, a često su slatkastog i smrdljivog zadaha. Taj se smrdljivo-gnojni bronhitis javlja uglavnom onda kada uzročnici truleži dospiju u proširene dušnike i tu se razviju u sluznicama. Osim tih glavnih pojava bolest posve nalikuje hroničnoj upali dušnika, te ostaje takva dok ne nastupe komplikacije. Nerijedak je slučaj da se na proširenje dušnika nadovezuje i tuberkuloza.

Liječenje

Sastav čaja:
50 g islandskoga lišaja
50 g korijena bijeloga sljeza
50 g stabljike bijele gorčice
40 g listova gaveza
40 g listova podbijela
30 g stabljike timijana
30 g stabljike ive trave
20 g listova pelina 20 g listova peršuna

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine trava da se moči do jutra. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i kuha 1 minutu. Hladan čaj procijediti u tamnu bocu koju je zatim potrebno držati na hladnom i tamnom mjestu. Caj, osjetno medom zaslađen, piti svakih 30 minuta po 0,5 dcl. Umjesto vode uzimati kompot od raznog voća, a najbolje od divljega voća. Kompot sladiti medom.

U pogledu ishrane, jesti kaloričnu hranu. Koristiti masnoću životinjskoga porijekla. Ukoliko se može nabaviti, veoma je korisno kozije mlijeko i meso. Inače, u ishrani koristiti: ječam, rižu, krompir i što više zelja. Hranu jesti jako raskuhanu i mlaku.

Dva puta sedmično pripremiti i jesti obrok koji se priprema od: 100 g kozijeg loja ili iste količine sala od purana, 100 g crvenoga luka, 200 g oguljenog i na kockice izrezanog krumpira, 100 g ječmenog ili pšeničnog brašna. Na to se doda 0,5 litre vode i umjereno posoli. Sve se dobro izmješa i peče na umjerenoj vatri. Jede se mlako. Ako prilike dopuštaju, pije se mlako kozije mlijeko. Inače, dobro je poslije svakog obroka popiti po 1 dcl crnoga vina, kuhanog sa šećerom.


Cigarete potpuno odbaciti. Izbjegavati nagle toplinske razlike i vlagu.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave