Pojavljuje se poslije kroničnog zapaljenja
dušnika, ili nakon upale pluća ili podrebrice, uslijed kojih dušnici gube svoju
rastezljivost i otpornost. Ukoliko se nakupi veća količina sluzi u tako
promjenjenim dijelovima, ili ako jaki kašalj izaziva preveliki pritisak na tim
mjestima, onda se prošire pa se uslijed smanjenja rastezljivosti ne mogu više
vratiti, odnosno skupiti. Na taj način, postupno nastaju gomilanja u obliku
vrećica raznih oblika, koje su obložene bolesnom sluznicom, povremeno skvrčenom i ispunjene sluzavom masom.
Glavni simptomi proširenja dušnika su napadno
i obilno iskašIjavanje sluzi. Za dana bolesnici ne kašlju mnogo, no kada
zakašlju tada im sluz teče na usta i nos. Čest je slučaj da se tekućem izbacivanju
pridružuje i povraćanje. Napadi kašlja pojavljuju se, uglav-nom, ujutro, jer su
se za noći u proširenim dušnicima skupile znatne količine sluzi. Izbačena sluz
staložena je u 3 sloja: gornji sloj sastoji se od pjenaste mase, srednji od
zelene mutne tekućine, a donji sloj od gnoja. Izbačene mase su obično neugodna
mirisa, a često su slatkastog i smrdljivog zadaha. Taj se smrdljivo-gnojni
bronhitis javlja uglavnom onda kada uzročnici truleži dospiju u proširene
dušnike i tu se razviju u sluznicama. Osim tih glavnih pojava bolest posve
nalikuje hroničnoj upali dušnika, te ostaje takva dok ne nastupe komplikacije.
Nerijedak je slučaj da se na proširenje dušnika nadovezuje i tuberkuloza.
Liječenje
Sastav čaja:
50 g islandskoga lišaja
50 g korijena bijeloga sljeza
50 g stabljike bijele gorčice
40 g listova gaveza
40 g listova podbijela
30 g stabljike timijana
30 g stabljike ive trave
20 g listova pelina 20 g listova peršuna
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru
prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine trava da se moči do
jutra. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i kuha 1 minutu. Hladan čaj
procijediti u tamnu bocu koju je zatim potrebno držati na hladnom i tamnom
mjestu. Caj, osjetno medom zaslađen, piti svakih 30 minuta po 0,5 dcl. Umjesto
vode uzimati kompot od raznog voća, a najbolje od divljega voća. Kompot
sladiti medom.
U pogledu ishrane, jesti kaloričnu hranu.
Koristiti masnoću životinjskoga porijekla. Ukoliko se može nabaviti, veoma je
korisno kozije mlijeko i meso. Inače, u ishrani koristiti: ječam, rižu,
krompir i što više zelja. Hranu jesti jako raskuhanu i mlaku.
Dva puta sedmično pripremiti i jesti obrok koji
se priprema od: 100 g kozijeg loja ili iste količine sala od purana, 100 g
crvenoga luka, 200 g oguljenog i na kockice izrezanog krumpira, 100 g ječmenog
ili pšeničnog brašna. Na to se doda 0,5 litre vode i umjereno posoli. Sve se
dobro izmješa i peče na umjerenoj vatri. Jede se mlako. Ako prilike dopuštaju,
pije se mlako kozije mlijeko. Inače, dobro je poslije svakog obroka popiti po 1
dcl crnoga vina, kuhanog sa šećerom.
Cigarete potpuno odbaciti. Izbjegavati nagle
toplinske razlike i vlagu.
No comments:
Post a Comment