Pojavljuje se najčešće kod reumatizma
zglobova. Vanjski udarci, npr, udarac ili pad mogu izazvati akutnu
upalu zglobova. U nekim je slučajevima, ipak, teško utvrditi uzrok bolesti.
Upala se očituje brzim izljevom tekućine što nastaje u zglobnoj sluznici
(izljeva se u zglobnu čašicu). Tekućina je vodenasta ili gnojna. Bolest najviše napada zglob koljena, tzv. voda u koljenu.
Kod vodene upale zglob je otečen i vruć te
jako boli. Opipamo li ga rukom, osjetit ćemo gibanje tekućine. Svaki i najmanji
dodir uzrokuje veliku bol. Groznica se ne pojavljuje. U većini slučajeva bolest
prolazi bez vidnih posljedica, ali rijetko postaje kroničnom.
Liječenje
Sastav čaja (1):
30 g stabljike majčine dušice
30 g stabljike puzave pirevine
30 g korijena slatke paprati
30 g borovih iglica
30 g stabljike dubčaca
20 g vrbove kore
20 g listova i cvjetova vrijeska — plavoga
cvijeta
20 g sjemena vodene trbulje
10 g listova i cvjetova ružmarina
10 g jagorcike
Sastav čaja (2):
40 g pirevine žila
40 g cvjetova i listova kunice
20 g timijana
20 g stabljike ive trave
20 g stabljike dubčaca
20 g korijena odoljena
10 g stucane smrekove bobe (crne ili crvene)
10 g stabljike kilavice
10 g listova pelina
Pripremanje i primjena čajeva:
Svaki čaj pripremati i piti zasebno.
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru
prokuhane i ohlađene vode namočiti u trajanju od 12 sati 10 g mješavine trava.
Nakon toga staviti na laganu vatru da provrije i kuhati 1 minutu poklopljeno. Kad
se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i
poslije jela. Preostalu količinu od 4 dcl popiti između obroka, umjesto vode.
U 1 litru domaće rakije lozovače namočiti u
trajanju od 24 sata 40 g bosioka (meslidana) i 20 g vrijeska. Cvrsto začepiti
posudu. U toploj prostoriji namazati bolesne zglobove mlakom tekućinom i odmah
umotati pamučnim krpama da se posuši. Nakon toga bolesna mjesta namazati
mješavinom maslinova ulja i malo vinskoga octa, te utopliti zglobove.
Vrijeme
provoditi mirujući u provjetrenoj i sunčanoj prostoriji.
Odbaciti cigarete, alkohol, govedinu, jake
začine i masnoće životinjskog porijekla. Jesti raznovrsnu i raskuhanu hranu
pripremIjenu na biljnom ulju s mnogo povrća, posebno zeleni. (Akutna
reumatska upala — reumatska groznica — sprečava se blagovremenim liječenjem
upale grla (angine).
No comments:
Post a Comment