Google zakupljen prostor

Wednesday, January 15, 2014

UPALA POREBRICE (PLEURITIS)

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutarnja strana rebara i oba plućna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upalom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suha i kao tekuća (vlažna) upala. Najčešći joj je uzrok prehlada, ali može preći i sa susjednih organa, osrčja i pluća. Isto tako, upalu porebrice mogu izazvati razne zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah, reumatizam zglobova, difterija, tuberkuloza i sl.
Upala porebrice skoro uvijek počinje osjećajem nelagodnosti i umora. Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Poslije toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluća. Kašalj je suh i mučan, a izlučevine teške i rastežljive.


SUHA UPALA POREBRICE

Suha upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, međusobno trljaju i dodiruju.

Liječenje

Piti čaj od jedne mješavine trava.

Sastav čaja (1):
50 g stabljike bijele gorčice 
50 g listova gaveza 
30 g stabljike preslice 
30 g listova i cvjetova podbijela 
30 g listova i cvjetova kunice 
20 g stabljike komorača 
20 g listova muške bokvice 
10 g stabljike timijana

Sastav čaja (2):
20 g listova gaveza
20 g žila koprive
20 g listova i sjemena komorača
20 g korijena konjogriza
20 g stabljike preslice
20 g stabljike timijana
20 g žila zečjeg tma
20 g listova peršuna

Pripremanje i primjena čajeva:
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. U 1,5 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatim preliti u bocu i piti zaslađen medom ili šećerom 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Ostatak popiti između obroka umjesto vode.

Jesti čorbastu hranu sa što više divljeg zelja (tušta). Hrana treba da bude kalorična i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenog i bijelog luka. Obroci češći, a količinom manji.
Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon čega se posušuje toplim ručnikom. Zatim namazati mlakim kantarionovim uljem ili neslanom svinjskom mašću. Utopliti pamučnim krpama i leći. Kada se tijelo masira, valja paziti na ujednačenost toplote tijela, prostorije i sredstava za masiranje.

Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne napitke.

VODENA UPALA POREBRICE

Liječenje vodene upale porebrice provodi se istom mješavinom trava kao i za liječenje suhe porebrice. Čaj se priprema na isti način, samo što u toku dana treba popiti 4 dcl čaja u osam navrata po 0,5 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Umjesto vode piti umjereno pripremljen čaj od jednako smiješanih količina listova peršuna, korijena iđirota i puzave paprike. Čaj se pije ohlađen na sobnu temperaturu s malo svježe ocijeđena limunovog soka.

Neslanorn svinjskom mašću namazati donju polovicu grudnog koša i ispod rebara te utopljen ležati u toploj prostoriji.
Jesti bolju hranu s manje tečnosti.


Odbaciti cigarete, alkohol, slanu hranu i hladne napitke.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave