U većini slučajeva bolest nastaje od uzročnika
koji uzrokuju i druge upale sluznica, a katkad nastaju povredama od krutih
dijelova hrane, opekotina od vrućih jela, pića i sl.
Kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i
otekne, a čest je slučaj da se ospe čirastim ranama. Tada nastaju bolovi i
poteškoće pri gutanju, zatim bolovi među lopaticama, a u težih slučajeva
pojavIjuje se osjećaj kao da se jelo zaustavilo u jednjaku. Ponekad se izbaci
progutano jelo.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike majčine dušice
40 g listova kadulje
40 g konjogriza
40 g listova planinskog pelina
40 g stabljike odoljena
40 g stabljike podbijela
40 g korijena bijeloga sljeza
Kod znatnijeg
suženja događa se da je posve onemogućeno gutanje hrane i tekućina. U tom slučaju pripremamo čaj od sljedeće mješavine trava:
Sastav čaja:
30 g stabljike majčine dušice
30 g listova kadulje
30 g konjogriza
30 g vrbove kore
30 g listova matičnjaka
30 g listova i cvjetova kunice
30 g stabljike preslice
30 g korijena bijeloga sljeza
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru
proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 2 minute.
Hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i u jednakim vremenskim razmacima
piti 8 puta dnevno po 0,5 dcl gorkog čaja. Nakon što ste popili čaj, svaki put
popiti srednju kašiku rafiniranog ili filtriranog ulja. Isto ulje uzeti 3 puta
dnevno u 3 obroka. Kao i kod upale jednjaka, jesti samo čorbastu i jako
raskuhanu hranu, posebno divlje zelje (tušt).
Preporučuje se, također, i
slijedeće jelo:
500 g raskuhana usitnjenog crvenog luka
(glavice),
100 g riže,
100 g oguIjena i sitno izrezana krompira,
4 lista
svježe nane pitome (usitnjene),
6 kašika maslinovog ulja.
Umjereno slanu mješavinu
staviti u 1 litru do 1,5 litru vode te kuhati ili peći u pećnici. Jelo se jede
mlako uz čaj od kamilice radi lakšeg gutanja.
No comments:
Post a Comment