Google zakupljen prostor

Friday, January 17, 2014

UPALA JEDNJAKA

U većini slučajeva bolest nastaje od uzročnika koji uzrokuju i druge upale sluznica, a katkad nastaju povredama od krutih dijelova hrane, opekotina od vrućih jela, pića i sl.
Kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i otekne, a čest je slučaj da se ospe čirastim ranama. Tada nastaju bolovi i poteškoće pri gutanju, zatim bolovi među lopaticama, a u težih slučajeva pojavIjuje se osjećaj kao da se jelo zaustavilo u jednjaku. Ponekad se izbaci progutano jelo.


Liječenje

Sastav čaja:
40 g stabljike majčine dušice
40 g listova kadulje
40 g konjogriza
40 g listova planinskog pelina
40 g stabljike odoljena
40 g stabljike podbijela
40 g korijena bijeloga sljeza

Kod znatnijeg suženja događa se da je posve onemogućeno gutanje hrane i tekućina. U tom slučaju pripremamo čaj od sljedeće mješavine trava:

Sastav čaja:
30 g stabljike majčine dušice
30 g listova kadulje
30 g konjogriza
30 g vrbove kore
30 g listova matičnjaka
30 g listova i cvjetova kunice
30 g stabljike preslice
30 g korijena bijeloga sljeza

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 2 minute. Hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 0,5 dcl gorkog čaja. Nakon što ste popili čaj, svaki put popiti srednju kašiku rafiniranog ili filtriranog ulja. Isto ulje uzeti 3 puta dnevno u 3 obroka. Kao i kod upale jednjaka, jesti samo čorbastu i jako raskuhanu hranu, posebno divlje zelje (tušt). 

Preporučuje se, također, i slijedeće jelo: 
500 g raskuhana usitnjenog crvenog luka (glavice), 
100 g riže, 
100 g oguIjena i sitno izrezana krompira, 
4 lista svježe nane pitome (usitnjene), 
6 kašika maslinovog ulja. 

Umjereno slanu mješavinu staviti u 1 litru do 1,5 litru vode te kuhati ili peći u pećnici. Jelo se jede mlako uz čaj od kamilice radi lakšeg gutanja.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave