Google zakupljen prostor

Friday, January 17, 2014

GNOJNA UPALA ZGLOBOVA

Mnogo je teža bolest od akutne upale zglobova (vodenaste upale). Počinje žestokim bolovima i jakom groznicom. Zglob je jako otečen i tako jako boli, da bolesnik ne može micati oboljelim udom. Koža je vrela i crvena. Gnojenje je opasno zbog toga što lako prelazi na druge dijelove zgloba, na kosti i koštanu moždinu. Ponekad se dogodi da gnoj probije čašku (čahuru) te se uokolo zgloba stvaraju apscesi.

Bolest uzrokuju bakterije što ulaze izvana kod ozljeda ili krvotokom za vrijeme infektivnih bolesti kao što su tifus, šarlah, trovanje krvi, gonoreja i sl. (Gnojnu upalu ponekad je potrebno liječiti injekcijama antibiotika.)

Liječenje

Sastav čaja:
50 g listova morača
50 g stabljike majčine dušice
50 g listova kupine
40 g komušine od mahuna (žutoga graha)
20 g komušine od piskavice
20 g korijena gaveza

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela.

Umjesto vode piti čaj od slijedećih trava:
20 g listova ružmarina
20 g mladih šišarki i vrhova bora
20 g arnike
20 g cvjetova kunice

Pripremanje i primjena čaja:
U 1 litru vode preko noći (12 sati) namočiti 250g mješavine trava. Nakon toga kuhati na laganoj vatri da provri i poklopljeno ohladiti. Caj piucijediti i piti, po želji, s limunovim ili narančinim sokom.
U toku dana, uz jelo uzeti 6 supenih kašika (3 puta po 2 kašike) mješavine:
500 g meda
50 g samljevena sjemena piskavice
30 g samljevena sjemena čička (lepuha)
30 g osušenih i samljevenih koštunica divljeg šipka (nare)
Mješavinu jako umiješati i začepljenu držati na tamnom mjestu.
Svaku večer prije spavanja oboljela mjesta namočiti uvarkom od trine. (Uvarak se priprema tako da se u 5 litara vode stavi 100 g trine i kuha 10 minuta.) Nakon toga bolesna mjesta posušiti i namazati mješavinom 150 g stucana sjemena bijele imele, 4 dcl domaćeg maslinovog ulja i 2 dcl rakije lozovače (jačine 30 stepeni). Sastojci se jako umiješaju.
Nakon što ste namazali bolesne zglobove, umotajte ih pamučnim krpama i legnite u postelju.

Jesti raskuhanu hranu s mnogo zelja, posebno divljeg zelja. Isto tako, što više jesti supu od raskuhanih telećih potkoljenica, koja se priprema tako da pri raskuhavanju voda ukuha 2 puta na pola. Hranu malo soliti.


Odbaciti sva alkoholna pića, cigarete i sve konzervirane prerađevine. Za vrijeme liječenja potrebno je mirovati.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave