Tuberkuloza pluća najčešći je oblik
tuberkuloze. Od svih tuberkuloznih oboljenja na tuberkulozu pluća otpada 80
posto. Uzročnik tuberkuloze je Kochov bacil i do zaraze najčešće dolazi
disanjem.
Bolest nastupa pritajeno i lagano se širi. Kochov bacil izaziva u
plućima laku upalu samo oko mjesta do kojega je dopro. Bacili se neprestano
razmnožavaju sve dok ih organizam ne svlada. Ukoliko se ta upala na vrijeme
ne otkrije i ne liječi, na tom mjestu može doći do gnojenja. Bolest se širi oko
tog mjesta i kad dođe u vezu s malim bronhom sva se ta gnojna masa iskašlje i
u plućima se stvara šupljina koja se naziva kavernom.
Stvaranje kaverne za
organizam predstavlja veliku opasnost zbog toga što se bacili šire na okolinu.
Za vrijeme same upale pluća, bolesnik ne izbacuje veće količine Kochovih bacila
ili ih uopće ne izbacuje. Međutim, kad dođe do stvaranja kaverne, bolesnik
postaje izvor zaraze. Kaverna je opasna i za samog bolesnika jer se bacili
dišnim cijevima (bronhijama) mogu spuštati u niže dijelove pluća te ih na taj
način zaraziti. Gutajući vlastitu pljuvačku bolesnik može zaraziti i crijeva.
Ako kroz kavernu prolazi neka krvna žila, bolest i nju može nagristi, pri čemu
dolazi do jakog izbacivanja krvi na usta.
Bolesnik uglavnom nema apetita, a tjelesna
toplina mu je nešto povišena (do 37,4'C), osobito poslije podne. Noću dolazi do
jakog znojenja. Na razvijenom stupnju bolesti bolesnik slabi, mršavi, suši se —
otuda i naziv sušica za tu bolest. U ispljuvku postoji nešto malo krvi, no
bolest može buknuti i naglim krvarenjem. Nakon smirivanja može ponovo buknuti,
što se, obično, događa u jesen. Svaki čovjek koji kašlje duže vremena mora
pripaziti da nije slučajno obolio od tuberkuloze pluća i odmah zatražiti
odgovarajući pregled i liječenje.
Liječenje
Za liječenje tuberkuloze pluća preporučujemo
dva čaja od Ijekovitog bilja.
Sastav čaja (1):
30 g crvotočine
30 g korijena bijeloga sljeza
30 g stabljike vodene trbulje
30 g listova gaveza
30 g listova muške bokvice
30 g stabljike timijana
20 g stabljike piskavice
20 g stucane smrekove cme bobe
20 g listova kadulje
20 g stucana lanenog sjemena
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 2 litre
proključale vode staviti 15 g mješavine trava i 30 g pšeničnih mekinja.
Poklopljeno kuhati na tihoj vatri 3 minute i pri tome paziti da ne iskipi.
Zatim hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 0,5 dcl svježe iscijeđenog limunovog soka i 5 supenih kašika meda. Sve to dobro promiješati i, po
mogućnosti, u toku dana popiti svu pripremljenu tekućinu u približno jednakim
vremenskim razmacima.
Za idući dan pripremiti novi čaj. U toku dana pojesti 100
g kuhane pšenice i zobi. U tu skuhanu mješavinu dodati čajnu kašiku naribana
hrena i 4 supene kašike meda, po mogućnosti od kadulje.
Isto tako, u toku dana grgljati grlo s
umjereno pripremljenim čajem od kadulje i to 5 do 6 puta, pri čemu pola gutljaja
pustiti (progutati) niz grlo.
Sastav čaja (2):
50 g stabljike plućnjaka
50 g listova i cvjetova kunice
50 g listova muške i ženske bokvice
40 g stabljike timijana
30 g listova divlje
nane
30 g listova pelma
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1
litru prokuhane vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro staviti
na tihu vatru da prokuha i kuhati 4 minute poklopljeno. Hladiti poklopljeno.
Hladnom čaju dodati 6 supenih kašika meda i to sve dobro promiješati. Kroz
cjediljku procijediti u tamnu bocu i popiti svu količinu u jednakim vremenskim
razmacima po 1 dcl. Prije svih napitaka uzeti po 1 malu kašiku (kafenu) sirupa
koji se priprema na slijedeći način: u 0,5 litre umjereno pripremljenog ovoga
čaja dodati 7 dcl čistoga crnog vina, 150 g jako usitnjene pirevine i 250 g
meda. Promiješati i staviti poklopljeno na tihu vatru dok napola ne ukuha.
Zatim procijediti i kad se ohladi dodati 500 g cikorije kafe (što sitnije
samljevene), 250 g čistog meda, zajedno sa saćem, i 250 g svježe iscijeđena
soka iz kaktusa aloja. Sve dobro umiješati i čvrsto zatvoriti.
Bez obzira na to koju će recepturu bolesnik
primijemti, neophodno je provoditi jaču ishranu, s masnoćom životinjskog
porijekla. Poželjno je da u ishrani što više bude zastupljeno divlje zelje. Sto
više jesti kozje meso, a u nedostatku i ovčetinu s lojem. Uz to jesti što više
crvenoga luka. U toku dana obavezno jesti bijeli luk (najmanje 2 češnja
dnevno). Umjesto vode piti lagani čaj od listova kadulje i majčine dušice
(površinski dio). S tim čajem ujutro i uvečer ispirati usta i grgljati grlo.
No comments:
Post a Comment