Google zakupljen prostor

Thursday, January 2, 2014

NOSNI POLIPI

Među bolestima nosa važno mjesto zauzimaju novotvorevine (izrasline) tkiva, koje su poznate pod imenom polipi. To su većinom sluzni polipi. Rjeđe nastaju tvrdi polipi, koji se sastoje iz vlaknastog veziva. Svi su polipi puni krvnih sudova i zbog toga naginju krvarenju.

Nosni polipi nastaju obično zbog hroničnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Znakovi tog oboljenja su hronična hunjavica i začepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta, jako pušu i govore kroz nos. U mnogim slučajevima uz to se pojavljuje i nesnosna glavobolja i neuralgija na licu (bol živaca lica).

Liječenje

Prije svega, polipe je potrebno ukloniti operativnim putem, a ako to ne uspije, načiniti čaj od slijedeće mješavine trava:
20 g korijena bijelog sljeza
20 g korijena koprive
20 g listova matičnjaka

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode naveče staviti 5 g mješavine i namočiti do jutra. Nakon toga staviti na tihu vatru da provrije. Ohladiti poklopljeno, zasladiti medom ili šećerom i u jednakim vremenskim razmacima piti čaj 6 puta dnevno po 1 dcl. Uz taj čaj, bolesnici s jače razvijenim polipima, koji teže govore, treba da uzimaju medom zaslađen kompot od neoguljenih kiselih jabuka.

Za liječenje polipa korisno je i udisanje pare (inhalacija). Udisanje pare vrši se nad slabim odvarom od trine koja u sebi ne smije imati djetelinu. Udisanje pare vrši se prije spavanja u trajanju od 20 minuta, poslije čega je savjet ostati još 1 sat u toploj prostoriji. Nakon udisanja pare, u nosnice ukapati po 4 kapi kantarion ulja te istim uljem namazati s vanjske strane cijeli nos. Mazati lagano, da koža upije što više ulja.


Izbjegavati zagušljive i vlažne prostorije. Vrijeme provoditi u zračnim i provjetrenim prostorijama.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave