Google zakupljen prostor

Wednesday, January 15, 2014

PLUĆNI EDEM

Plućni edem je bolest u koje se plućni mjehurići i fine, sitne dušnice napune pjenastom tekućinom koja pritiče iz krvnih sudova. Pluća se mogu ispuniti vodom potpuno ili djelomično. Ta bolest posljedica je zastoja u krvnom protoku koji nastaje uslijed grešaka srčanih zalistaka, zatajivanja srčanog mišića, ili pri jakoj upali pluća. Rijetko se događa da se razvije iz nepoznata uzroka.
Znaci plućnog edema očituju se onda kada oboljeli plućni dijelovi ne sudjeluju u izmjeni gasova, zbog čega je, zavisno od proširenja edema, spriječeno ili sasvim obustavljeno primanje kisika i izbacivanje ugljen-dioksida.
Posljedice toga su: jako ponestajanje daha, naporno i hripavo disanje, glasni i vlažni hropci u prsima te obilne izlučevine. Iskašljana masa upravo napadno je rijetka i pjenasta, često s tragovima krvi. Katkad izgleda kao modrocrvena pjenasta voda.

Akutni edem pluća zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Liječenje

Sastav čaja:
50 g listova peršuna
40 g listova ženske bokvice
40 g listova majorana
30 g listova muške bokvice
30 g listova pelina
20 g stabljike timijana 
20 g korijena zečjeg trna 
20 g stabljike komorača

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopIjeno, procijediti i piti 3 puta dnevno prije i poslije jela po 1 dcl. Poslije svih napitaka uzeti srednju kašiku rafiniranog (filtriranog) maslinova ulja. Dva puta dnevno, između obroka, uzeti po srednju kašiku meda i svježe ocijeđen limunov sok, a uz to popiti i malo čaja.


U ishrani koristiti što više voća, povrća i, po mogućnosti, divljeg zelja. Pripremljena hrana treba da bude što manje slana i sa što manje tečnosti.

Cigarete potpuno odbaciti, jaka alkoholna pića i jake začine. Slobodno vrijeme provoditi na prozračnim mjestima s manje vlage u zraku.

No comments:

Post a Comment

Popularne objave